A jó minőségű gabonaféléknek igen nagy szerepük van. Nemcsak az állatok takarmányozására szolgálnak ezek a növények, hanem sok közülük fontos emberi táplálék is. Manapság a gabonafélék ismét a virágkorukat élik, így nem csoda, hogy egyre többen vásárolnak ilyen termékeket. A Jázmin rizs egy különleges, hosszúszemű rizsfajta, ami főzés során egyedi illatot áraszt magából. Innen kapta a nevét is.
Különleges aromájának köszönhetően igen kedvelt, de nem ez az egyetlen ok, amiért érdemes fogyasztani. A Jázmin rizs könnyen és gyorsan elkészíthető, azonban vigyázni kell, hogy ne főzzük túl! A szemek nem tapadnak egymáshoz, így ideális a köretek készítéséhez. A rendkívül ízletes rizs hazánkban is igen népszerű.
Ez többek között annak is köszönhető, hogy az ára kedvező. A Jázmin rizs gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, ugyanakkor a glikémiás indexe igen nagy, ezért a fogyasztását csak mértékkel ajánlják azoknak, akiknél a hirtelen vércukorszint emelkedés problémát okozhat. Bár a diétázás és a fogyókúra során nem a Jázmin rizs a legideálisabb rizsfajta, mégis érdemes néha módjával fogyasztani, hiszen B-vitamin tartalma jelentős, ugyanakkor fontos fehérjeforrás is.
A Jázmin rizs származási helye Thaiföld, de ma már Kelet-Ázsia más részein is termesztik. A tapasztaltabb szakemberek állítólag már az illatáról meg tudják állapítani, hogy melyik országból származik, sőt, még azt is, hogy melyik évben termett. A Jázmin rizs ma már könnyen beszerezhető, hiszen minden nagyobb élelmiszer áruház polcain megtalálható, sőt, a nagyobb városokban a piacon is megvásárolható. A változatos és egészséges étrendből nem hiányozhat ez az összetevő sem.