Hazánkban a mezőgazdaság igazából a rendszerváltás előtt volt olyan szinten, hogy teljesen képes volt fedezni a hazai szükségleteket. Igaz, hogy nem a minőség volt az első számú szempont, hanem a mennyiség. Minden esetben szövetkezetekben történt a termelés, amelyek előre meghatározták egy országos terv alapján, hogy miből mennyit kell vetni, termelni, hogy ne legyen túltermelés. A rendszerváltást követően, a magyar mezőgazdaság a tőkeszegénység miatt versenyképtelenné vált.
Nagyon régi földművelő berendezésekkel rendelkezik a többség, amelyekkel csak magas költségen lehet megtermelni ugyanazt a mennyiséget és minőséget, mint egy holland vagy spanyol gazdálkodó. A legnagyobb probléma, hogy megszűnt a feldolgozó ipar. Pedig a mezőgazdaság egészét tekintve, ez a legjövedelmezőbb ágazat. Nem egyszer tapasztalhatunk a boltokban Egyiptomból behozott krumplit vagy éppen kínai fokhagymát annak ellenére, hogy a makói hagyma világhírű és az Alföldön rengeteg krumpli terem. A külföldi mezőgazdasági termékek olcsóbbak, ami nagy hátrányt jelent a hazai mezőgazdaságnak.